İran Petrol Bakanlığı yetkilisi Paknejad, ABD yaptırımlarına rağmen ülkenin petrol sevkiyatının özel mekanizmalarla kesintisiz devam ettiğini bildirdi.
İran Petrol Bakanlığı yetkilisi Paknejad, ABD’nin uyguladığı yaptırımlara ve petrol ihracatı muafiyetini sona erdirmesine rağmen ülkenin petrol sevkiyatının kesintisiz sürdüğünü duyurdu. Paknejad, Tahran’ın yıllar önce kurduğu özel ihracat mekanizmaları sayesinde bu süreci devam ettirdiğini belirtti. Bu açıklama, İran hükümetinin internet sitesi üzerinden kamuoyuna yapıldı.
Paknejad, İran’ın ABD yaptırımlarını etkisiz kılmak amacıyla uzun yıllardır petrol ihracatına yönelik çeşitli mekanizmalar geliştirdiğini ifade etti. Tahran ile Washington arasında varılan mutabakat zaptında 60 günlük petrol ihracatı muafiyeti tanınmasına karşın, İran’ın eski mekanizmalarını devre dışı bırakmadığını vurguladı.
İranlı yetkili, ABD’nin verdiği taahhütlere uymadığını ve petrol ihracatı muafiyetini sonlandırarak mutabakat zaptının 10. maddesini ihlal ettiğini belirtti. Paknejad, bu duruma rağmen İran’ın söz konusu mekanizmaları kullanmaya devam ettiğini aktardı.
Paknejad, petrol ihracatının devamı için öngörülen yapıların korunduğunu bildirdi. Ülkenin petrol ihracat sürecinin eskisi gibi sürdüğünü ve bu alanda herhangi bir sorun yaşanmadığını ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]