USD49,55EUR55,62ALTIN6.603,45Istanbul14° Bulutlu4:46ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Gündem

1.7 Milyar Liralık Pırlanta Kaçakçılığı Soruşturması Tamamlandı

İstanbul’da 1.7 milyar liralık dev pırlanta kaçakçılığı soruşturması tamamlandı. İranlı lider Hadi Gulroozi’nin yönettiği suç örgütünün Türkiye’deki yöntemleri ve yakalanan kuryeler deşifre oldu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
1.7 Milyar Liralık Pırlanta Kaçakçılığı Soruşturması Tamamlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, mücevherat sektörünü sarsan 1.7 milyar liralık pırlanta kaçakçılığı soruşturmasını tamamlayarak iddianameyi hazırladı. Soruşturma kapsamında, İran vatandaşı Hadi Gulroozi liderliğindeki uluslararası bir suç örgütünün Türkiye’deki faaliyetleri ve kullandığı yöntemler deşifre edildi.

Suç Örgütünün Yapısı ve Yöntemleri

Soruşturma dosyasında örgütün lideri olarak Dubai’de yaşayan İran vatandaşı Hadi Gulroozi (45) yer alıyor. Gulroozi’nin, Hindistan’dan ucuz yollarla elde ettiği pırlantaları Dubai’ye getirerek sahte sertifikalarla Türkiye’deki firmalara yasa dışı yollarla sattığı belirlendi. Gulroozi’nin, yasal ithalat masraflarından kaçınmak isteyen mücevheratçılara yüzde 2.5 komisyon karşılığında pırlanta tedarik ettiği tespit edildi.

Örgütün Türkiye ayağının yöneticisi ve Gulroozi’nin sağ kolu olduğu belirtilen Abbas Maneshi (Boss Saeed) de soruşturma kapsamında tutuklandı. Şebekenin, milyarlık pırlantaları Türkiye’ye sokmak için kuryelerin vücutlarına gizleme, şampuan şişeleri ve çerez poşetlerine yerleştirme gibi çeşitli yöntemler kullandığı ortaya çıktı. Bu yöntemlerle gümrük kontrollerinden kaçıldığı saptandı.

Ele Geçirilen Pırlantalar ve Yargılama Süreci

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yapılan bir operasyonda, Habib Kocabaşoğlu’nun AirPods kulaklık kutusu içerisine gizlenmiş yaklaşık 1 milyon lira değerinde pırlanta ve sertifika ele geçirildi. Diğer kuryeler Miten Shah ve Can Mağzalcıoğlu’nun üzerinden de değerli taşlar bulundu. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak ifade veren şüpheli Lütay Yapsaklı, pırlantaların x-ray’de sinyal vermemesini fırsat bilerek yurda sokulduğunu belirtti.

Örgüt üyesi Belgin Çalıcıoğlu’nun, pırlanta ve sertifikaların kuyumculara dağıtımını yaptığı belirlenerek tutuklandı. Şüphelilerden Halil İbrahim Arslan da sertifikaları Çalıcıoğlu’ndan aldığını itiraf etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, örgüt lideri Gulroozi’nin firari olarak arandığı, Maneshi ve Çalıcıoğlu hakkında 45’er yıl, Serkan Gökpınar hakkında ise 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Güvenli Teslimat İçin Token Sistemi

Şebekenin, Kapalıçarşı ve Nuruosmaniye gibi kalabalık bölgelerde kurye ile alıcının birbirini hatasız bulması ve güvenli teslimat sağlamak amacıyla özgün bir ‘token’ sistemi geliştirdiği belirlendi. Abbas Maneshi ile kuryeler arasındaki WhatsApp yazışmalarında, 5 Türk Lirası banknotunun seri numarasının fotoğrafının çekilerek taraflara gönderildiği anlaşıldı. Alıcının elindeki 5 TL’nin seri numarası ile kuryeye bildirilen numara eşleşmeden ‘tokenli paketler’ teslim edilmiyordu.

Benzer Haberler

Tümü
Türkiye’nin İlk Yüzer Üretim Platformu Osman Gazi Karadeniz’e Açılıyor
Türkiye’nin İlk Yüzer Üretim Platformu Osman Gazi Karadeniz’e Açılıyor
Serdar Orhan Ataşehir Belediye Başkan Vekili Seçildi
Serdar Orhan Ataşehir Belediye Başkan Vekili Seçildi
26 Siyasi Parti Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulacak
26 Siyasi Parti Hakkında Suç Duyurusunda Bulunulacak
İstanbul Valisi Gül Sarıyer Ayazağa’da İncelemelerde Bulundu 3 Hemşehriden Haber Alınamıyor
İstanbul Valisi Gül Sarıyer Ayazağa’da İncelemelerde Bulundu 3 Hemşehriden Haber Alınamıyor
İstanbul’a Sağanak ve Fırtına Geliyor Valilikten Uyarı
İstanbul’a Sağanak ve Fırtına Geliyor Valilikten Uyarı
Danimarka’da Öğretmenlere Öğrenciye Fiziksel Müdahale Yetkisi Veren Yasa Tasarısı Hazırlandı
Danimarka’da Öğretmenlere Öğrenciye Fiziksel Müdahale Yetkisi Veren Yasa Tasarısı Hazırlandı
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Hard Reset

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları HARDRESET'de saklıdır.