Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi GUHEM | Eğitim, Astronomi, Uzay Teknolojileri ⏬👇 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, TÜBİTAK destekleriyle kurulan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), 2025 yılında 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı. GUHEM, interaktif deney düzenekleri, profesyonel simülatörler, bilim iletişimcileri eşliğinde atölyeler, bilim gösterileri, söyleşiler, bilim kafe etkinlikleri ve aile katılımlı organizasyonlarla…
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, TÜBİTAK destekleriyle kurulan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), 2025 yılında 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı. GUHEM, interaktif deney düzenekleri, profesyonel simülatörler, bilim iletişimcileri eşliğinde atölyeler, bilim gösterileri, söyleşiler, bilim kafe etkinlikleri ve aile katılımlı organizasyonlarla bir yılı geride bıraktı.
Okul öncesinden liseye kadar öğrenciler, havacılık, uzay teknolojileri ve astronomi başlıklarında uygulamalı eğitimlere katıldı. Azerbaycan, Rusya, Hollanda ve Nijerya gibi ülkelerle yürütülen projeler kapsamında uluslararası öğrenciler de GUHEM’in eğitim programlarında bulundu.
Bursa‘daki meslek liseleri, fen liseleri ve köy okullarına yönelik projeler kapsamında 80’den fazla okulda 500’ün üzerinde eğitim gerçekleştirildi. Eğitimlerin ardından astronomlar eşliğinde teleskoplarla güneş ve gece gözlemleri yapıldı.
GUHEM Öğretmen Ağı, farklı branşlardan öğretmenleri aynı gökyüzü altında buluşturdu. 2025 yılında 174 çevrim içi ve yüz yüze eğitimle öğretmenlerin uzay ve astronomi alanındaki bilgi ve deneyimleri desteklendi. Ayrıca, öğretmen eğitim programlarıyla ortaokul müfredatına yönelik çalışmalar yürütüldü.
Ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlendi. GUHEM, Türkiye Ulusal Koordinatörü olarak Dünya Uzay Haftası’nı ilkokuldan üniversiteye kadar geniş katılımla ülke genelinde 5 binden fazla etkinlik hayata geçirdi. TEKNOFEST, Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bilimfest, Türkiye İnovasyon Haftası ve Türkiye E-Ticaret Haftası gibi organizasyonlarda kurulan uzay ve havacılık temalı deneyim alanlarıyla bilimi toplumun her kesimine taşıdı.
Özel günlerde ulusal ve uluslararası paydaşlarla ortak gözlem ve etkinlikler düzenlenirken, Türkiye’nin astronotları GUHEM’de gençlerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı. Engelsiz mimari düzenlemeler, görsel ve işitsel destek sistemleri ile kapsayıcı rehberlik hizmetleri sayesinde GUHEM, “erişilebilir merkez” ünvanı aldı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, GUHEM’in Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma hedeflerine hizmet eden stratejik bir vizyon projesi olduğunu belirterek, GUHEM’in her yaştan katılımcının merakla takip ettiği bir merkez haline geldiğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]