USD49,53EUR55,73ALTIN6.633,81Istanbul15° Bulutlu0:31ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Sağlık

Ölümcül Zehirden Hayat Kurtaran Panzehir Türkiye’de Üretiliyor

Sağlık Bakanlığı bünyesinde yılda 10 bin doz akrep panzehiri üretiliyor. Türkiye’de üretilen antivenom, Orta Doğu’daki akrep türlerine karşı da etkili.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Ölümcül Zehirden Hayat Kurtaran Panzehir Türkiye’de Üretiliyor

Sağlık Bakanlığı bünyesinde yılda yaklaşık 10 bin doz akrep panzehiri (antivenom) üretiliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden elde edilen akreplerin zehirleri kullanılarak hazırlanan panzehirler, ülke genelindeki sağlık kuruluşlarına dağıtılıyor.

Panzehir Üretim Süreci Detaylandırıldı

Laboratuvar sorumlusu Veteriner Hekim Mehmet Ali Kanat, panzehir üretiminde kullanılan akreplerin kontrollü ortamlarda bakıldığını ve beslendiğini belirtti. Zehir sağımının belirli aralıklarla yapıldığını ifade eden Kanat, elde edilen venomun doğrudan kullanılmadığını, titiz bir saflaştırma sürecinden geçtiğini vurguladı. Bu süreçte venom içindeki farklı doku kalıntılarının ayrıştırılması, ürünün bozulmasını önlemek açısından kritik önem taşıyor.

Saflaştırılan venomun protein ve enzim analizleriyle kalite kontrol testlerinden geçirildiğini aktaran Kanat, panzehir üretiminde 10 atın kullanıldığını söyledi. Atlara düşük dozlarda venom enjeksiyonları yapıldığını ve kanlarındaki antikor seviyelerinin düzenli olarak takip edildiğini belirtti. Yeterli antikor seviyesine ulaşıldığında atlardan plazma alındığını ve bu plazmanın tekrar saflaştırılarak sadece akrep zehrine karşı etkili antikorların elde edildiğini kaydetti.

Türkiye’de üretilen panzehirin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ‘androctonus crassicauda’ türü akreplerin zehrine karşı geliştirildiği için Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki birçok akrep türüne karşı da etkili olduğu bilgisini paylaştı. Kanat, yıllık 10 bin dozluk panzehir ihtiyacının rahatlıkla karşılandığını ve gerektiğinde kapasitenin artırılabileceğini ekledi.

Akrep Sokmalarına Karşı Uyarılar

Yaz döneminde akrep sokması vakalarının arttığını belirten Kanat, özellikle kırsal bölgelerde çadırda veya açık alanda uyuyanların kıyafet ve ayakkabılarına dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı. Kıyafetlerin içinde akrep bulunma riskine karşı uyarılarda bulunan Kanat, giysilerin kontrol edilerek veya akrep giremeyecek yerlere asılarak saklanmasını tavsiye etti. Bu önlemlerin, alınan zehir miktarını azaltarak vakaların ciddiyetini düşürebileceğini vurguladı.

Benzer Haberler

Tümü
Genç Ruh Sağlığı Dijital Riskler ve Şiddet Eğilimleri Panelde Masaya Yatırıldı
Genç Ruh Sağlığı Dijital Riskler ve Şiddet Eğilimleri Panelde Masaya Yatırıldı
Türk Beyin Cerrahlarından İki Büyük Başarı Dünya Beyin Cerrahisi Akademisi Ödüllendirdi
Türk Beyin Cerrahlarından İki Büyük Başarı Dünya Beyin Cerrahisi Akademisi Ödüllendirdi
Çocuklarda Sonbaharda Sık Görülen 5 Hastalık Uzman Görüşüyle Açıklanıyor
Çocuklarda Sonbaharda Sık Görülen 5 Hastalık Uzman Görüşüyle Açıklanıyor
Böbrek Kanseri Sinsi İlerliyor Uzmanı 3 Risk Faktörünü Açıkladı
Böbrek Kanseri Sinsi İlerliyor Uzmanı 3 Risk Faktörünü Açıkladı
Meme Kanseri Genç Yaşlarda da Görülüyor Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Meme Kanseri Genç Yaşlarda da Görülüyor Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Covid-19 Varyantı XFG İngiltere ve ABD’de Yükselişte
Covid-19 Varyantı XFG İngiltere ve ABD’de Yükselişte
Teknoloji'de Haberin Doğru Adresi
Hard Reset

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları HARDRESET'de saklıdır.